[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


>> kök&krök - tips - utflyktsmat/picknick


Utflyktsmat/picknickmat


Halva nöjet med att vara på utflykt är maten.
Egentligen spelar det kanske inte så stor roll vad man äter, det är just känslan att äta utomhus och att inget smakar så bra efter en långpromenad eller efter långa simturer i sjön eller havet.

Bulldozer ger här förslag på fyra olika lite lyxigare utflyktskorgar och vi har valt att fokusera på några olika länders mat istället för det så populära cross-cocking.
Här kommer den svenska utflyktskorgen samt den italienska, amerikanska och japanska och skulle det kännas alltför märkligt att hålla sig till en smakriktning så är det ju inget som hindrar att man plockar godbitarna från respektive land.
Alla fyra korgarna innehåller dels kall mat, dels förslag till grillmat som kan förberedas hemma och dels en efterrätt som också kan göras innan eller anrättas på grill. Om nåt recept känns för meckigt eller man inte har tid att lägga ner så mycket energi är det bara att blanda och ge.
Trevlig utflykt!

PICKNICK PÅ SVENSKA

En picknick med svenska klassiska smaker utan några större ingrepp av
s k cross over-cocking.

I picknick-korgen:
Kallt:
* Sallad gjord på matjessill och färskpotatis
* Grönsallad
* Knäckebröd
* Västerbottenost.
* Tunnbrödsrullar med lax och pepparrotsost

Att grilla:
* Karré och skivor av bakpotatis
* Grönsaksspett
* Korv- och köttbullespett

Grillad efterrätt i foliepaket:
* Banan med choklad
* Äpplen med honung

Att dricka:
* Öl och mineralvatten

Förberedelser:

1. Det du köper färdigt
Knäckebröd, smör och västerbottenost.
Äpplen och honung och/eller banan och choklad till efterrätt.

2. Det du förbereder hemma

Gör sill- och potatissallad.
Gör tunnbrödsrullar med lax.
Gör grönsallad.
Marinera karrén.
Förkoka bakpotatisen.

Sill- och potatissallad
Ingredienser:
500 gram färskpotatis
2 äpplen, gärna svenska sommaräpplen
1 rödlök
300-400 gram matjesfiléer
2 msk kapris
3 dl gräddfil
2 hårdkokta ägg
Gräslök
Rädisor
Salt och peppar
Gör så här:
Koka färskpotatisen och låt den svalna och dela i mindre bitar.
Skala och hacka lök, hacka äpplet i små bitar och hacka matjesfiléerna och äggen också i bitar.
Blanda med potatis och kapris och gräddfil.
Salta och peppra lätt.
Klipp gräslök och strö över salladen samt skivor av rädisor.

Grönsallad
Ingredienser:
Grönsallad
Gurka
Tomat
Gör så här:
Blanda

Tunnbrödsrullar
Ingredienser:

Färskost med pepparrotssmak
Rökt lax
Mjukt tunnbröd
Gör så här:
Bred tunnrödet med färskost med smak av pepparrot och lägg sedan ut tunna skivor av rökt lax.
Rulla ihop rullarna och låt dem vila kallt.
Ta med en kniv och skär upp dem i bitar på plats.

Bakpotatis
Skär bakpotatisen i drygt centimeterbreda skivor.
Koka dem så att de inte är helt genomkokta. Låt svalna.

Marinerad fläskkarré
Lägg skivorna i en marinad bestående av 1/2 dl olja, 1 dl mörkt öl, 2 msk soja,
½ dl chilisås, knappt 1 msk paprikapulver, 1 msk grillkrydda och svartpeppar

Grönsaksspett
Trä upp lök, paprika och champinjoner på spett.

Korv- och köttbullespett
Trä upp prinskorvar och köttbullar på spett

Foliepaket med frukt
Lägg in bananer och choklad eller skivade äpplen tillsammans med lite honung i foliepaket som sen kan grillas mjukt på eftervärmen på grillen.


PICKNICK PÅ ITALIENSKA

En lättordnad picknick med läckra smaker och dofter.

I picknickkorgen:
Kallt:
* Pastasallad med pesto, parmesan och oliver
* Parmaskinka
* Breasola
* Tryffelsalami
* Tomat- & mozarellasallad
* Grissini

Att grilla:
* Marinerad fläskfilé
* Spett med färskpotatis, paprika och kronärtskocksbottnar

Till efterrätt:
* Färska frukter
* Mascarpone
* Råsocker

Att dricka:
Gott vin och mineralvatten

Förberedelser:

1. Det du köper färdigt
Kallskuret att äta till salladerna: parmaskinka, breasola och tryffelsalami.
Grissini som tilltugg.
Färsk frukt, mascarpone och råsocker till efterrätt.

2. Det du förbereder hemma
Gör pastasallad & mozarellasallad.
Marinera köttet som skall grillas.
Förkoka färskpotatisen och gör spett med grönsaker.

Pastasallad
Ingredienser:

500 gram pastaskruvar eller liknande
Pesto
Oliver
Parmesanost
Gör så här:
Koka pastan al dente.
Häll av den och blanda med pesto medan den fortfarande är varm.
När den kallnat blanda ner oliver i skivor och grovt riven parmesanost.

Mozarellasallad
Ingredienser:
Romainsallad
Rucolasallad
Plommontomater
Mozarellaost
Gör så här:
Blanda ingredienserna

Fläskfilé
Banka ut köttskivorna lite och marinera dem i en blandning av olivolja, salvia, citron och smulat lagerblad.

Färskpotatisspett
Koka små färskpotatisar, låt dem kallna och trä sen upp dem på spett tillsammans med bitar av kronärtskocksbottnar och paprikabitar.


PICKNICK PÅ AMERIKANSKA

Det typiskt amerikanska kännetecknas av ett visst överdåd.
Lägg till och dra ifrån efter hur hungrig du är.

I picknickkorgen:
Kallt:
* PBJ
* BLT
* Melon
* Muffins

Att grilla:
* Revben
* Santa Fe bean sallad

Till efterrätt:
* Mocha swirl Cheesecake
* Mashmallows
* Jordgubbar

Att dricka:
* Iste med mintsmak
* Budweiser
* Mimosa

Förberedelser:

1. Det du köper färdigt
Melon till förrätt. Det passar bäst med honungs- eller galliamelon.
Muffins till förrätt (kan du förstås också baka själv om du orkar).
Mashmallows att grilla till efterrätt.
Jordgubbar att äta tillsammans med kaffe/choklad-cheesecaken.

2. Det du förbereder hemma
Gör i ordning smörgåsarna.
Skär upp melonen i klyftor.
Förkoka och marinera revbenen.
Gör bönsalladen.
Baka Cheesecake.
Blanda iste.

PBJ - Peanutbutter Jelly Sandwich
Ingredienser/per person:
2 formbrödskivor
2 msk jordnötssmör
1 msk hallonsylt
Gör så här:
Bred en smörgås med jordnötssmör, bred sylt över, lägg på brödskiva nummer två. Skär i trekanter.

BLT - Bacon Lettuce Tomato
Ingredienser/per person:
2 formbrödskivor, gärna fullkornsbröd
4 romansalladsblad
1/2 tomat i tärningar
3 knaperstekta baconskivor
Dressing:
2 msk lättmajonnäs
1 msk mjölk
1/2 krossad vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Gör så här:
Rör i hop dressing och låt den dra. Riv salladen i mindre bitar och blanda med tomattärningarna. Tillsätt dressing och blanda. Rosta brödet. Bred salladsröran på ena brödskivan, toppa med bacon och lägg på den andra brödskivan.

Spare ribs (4 portioner)
Ingredienser:
1 1/2 kg revebensspjäll
ca: 2 liter vatten
1 msk salt
Marinad:
1 dl soja
2 msk olja
2 msk färsk, riven ingefära
1-2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Lägg revbenen i en gryta och täck med vatten, tillsätt salt och koka upp. Låt sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Låt rinna av. Blanda marinaden och lägg den tillsammans med revbenen i en plastpåse i kylskåpet ungefär 3 timmar. Skär upp revbenen i bitar och grilla runt om cirka 10 minuter.

Santa Fe Bean Salad (4 portioner)
Ingredienser:
100 gram färska gröna bönor
1 burk kidneybönor
1 burk kikärtor
1 grovriven morot
1 hackad röd paprika
salt, svartpeppar
Dressing:
3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk senapspulver
salt & peppar
Gör så här:
Blanda bönor och grönsaker i en skål. Blanda ihop dressingen och häll över. Salta och peppra. Låt stå kallt.

Mocha Swirl Cheesecake
Ingredienser:
Pajdeg:
50 gram smält smör
3 dl krossade digestivekex
Fyllning:
400 gram Philadelphiaost
1 ½ dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
1 msk vetemjöl
100 gram blockchoklad
3 msk varmt espressokaffe
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smält smör och digestivekexsmulorna till en smet som du trycker fast i botten och upp en bit på sidorna i en form med löstagbar kant. Grädda 8-10 minuter och sänk sen värmen till 175 grader.
Blanda Philadeplhiaosten med socker, 2 ägg och vaniljsocker. Tillsätt sen de andra två äggen, crème fraiche och mjöl. Blanda.
Smält blockchokladen med espresson i vattenbad. Ta hälften av äggsmeten och blanda med blockchokladröran. Häll hälften av den vita smeten i formen, ringla över ett par skedar chokladsmet, sen resten av den vita och sist det som är kvar av chokladsmeten. Se till så att det blir ett marmorerat mönster.
Grädda ungefär en timme i ugnen tills fyllningen stelnat. Stäng av ugnen och låt pajen stå ytterligaren en kvart. Låt svalna och ta bort kanten på formen. Förvara kakan i kylen innan servering.

Iste med mintsmak
Ingredienser:

1 liter vatten
3 tepåsar med myntasmak
socker
tunna skivor av äpple
Gör så här:
Koka upp vattnet, lägg i tepåsar och låt dra i 4-5 minuter. Ta ur påsarna. Söta efter smak. Låt svalna i kylskåp. Servera med is och tuna skivir äpple.

Mimosa
Ingredienser/per person:

saften av en apelsin
2 dl kylt mousserande vin
Gör så här:
Häll apelsinsaften i ett glas och fyll upp med mousserande vin


PICKNICK PÅ JAPANSKA

Egentligen är det bara att gå till närmsta sushiställe och beställa en dagens och ta med till närmsta skogsglänta. Men varför inte åtminstone komplettera med en del hemfixade japanska rätter.

I picknickkorgen:
Kallt:
* Makirullar
* Asiatiska äggrullar
* Räkchips

Att grilla:
* Ingefärslax med nudelsallad

Till efterrätt:
* Dessertsushi

Att dricka:
* Saké
* Kirin
* Mineralvatten

Förberedelser:

1. Det du köper färdigt
Makirullar (om du inte är väldigt ambitiös och vill göra dem själv) till förrätt.
Räkchips som tilltugg.

2. Det du förbereder hemma
Gör äggrullar.
Gör nudelsallad.
Marinera laxen.
Gör efterrättssushin.

Asiatiska äggrullar
Ingredienser:
4 salladslökar
2 morötter
1 chilifrukt
2 msk olja
4 ägg
½ dl vatten
1 msk fisksås
färsk koriander
Gör så här:
Strimla löken och de skalade morötterna. Hacka chilin. Fräs allt i olja cirka 5 minuter. Vispa ägg, vatten och fisksås. Hacka ner koriandern i smeten. Häll i smeten i pannan och stek på medelvärme tills den stelnar. Vänd och stek på andra sidan. Stjälp upp på bakplåtspapper och rulla ihop hårt. Låt kallna och skär rullen i cirka 1 centimeter breda bitar. Dippa i sweet chili-sås.

Nudelsallad
Ingredienser:
250 gram äggnudlar
4 tomater
1 papaya
färsk spenat
1 dl cashewnötter
1/2 dl sweet chilisås
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning, låt rinna av och svalna. Hacka tomater och papaya, rosta nötterna snabbt i het panna. Blanda alla ingredienserna och häll sweet chilisås över.

Ingefärslax
Ingredienser:

4 laxfjärilar
2 msk färskriven ingefära
2 msk söt soja
2 msk olja
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
Gör så här:
Gnid in laxen med ingefära, pensla med en blandning av soja, olja och sambal oelek. Låt marinera en stund. Grilla sen 5 minuter per sida.

Dessertsushi
Ingredienser:
250 gram sushiris
2-3 msk koncentrerad äppeljuice
1 msk risvinäger
2 msk strösocker
hallonsylt
mango
Gör så här:
Gör riset enligt anvisningar på paketet, men tillsätt äppeljuicen i riskoksvattnet.
Gör sen lagom stora riskuddar och toppa med en klick sylt och en tunn skiva mango på varje risboll.



 

 



 
> maila crew@bulldozer.nu