[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Vegan-länkar:
> Djuretik.nu
> Greenoption.org
> Vegan.org.se

>> kök&krök - recept - specialkost - vegan


Hjälp! Vad skall jag bjuda på till middag?
Del 1 - Vegan


Första delen i Bulldozers serie om specialkost handlar om veganmat.
Det behöver inte alls vara konstigt eller svårt att göra en veganmiddag som dessutom funkar för alla de andra middagsgästerna.

Kan man nosa upp tillbehör och kryddor till thaimat och sushi så kan man väl slinka in i hälsokostaffären, eller varför inte ansätta sin lokala butik att öka sortimentet.
Allt bygger ju trots allt på tillgång och efterfrågan.
Dina vanliga gäster blir förvånade över att maten inte är "konstigare och riktigt god" och din vegangäst blir smickrad över att du tagit hänsyn till hans/hennes matval. Vegankost är inte bara en kost för rabiata djurälskare, många reumatiker får rådet att börja med vegetarisk/vegankost för att må bättre.

VEGANMIDDAG

Bokomslag "Läcker veganmat"Först ut är en trerättersmeny för en vegan men som en bonus så funkar de också för gluten- och laktosintoleranta

Förrätt:
CHAMPINJONSOPPA

Ingredienser:
1 stor gul lök
15 stora färska champinjoner
1 msk olivolja
2 tsk vitam körnig (se nedan)
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser

Gör så här:
* Tärna lök och champinjoner. Lägg dem i en gryta med olivolja och strö över vitam körnig. Låt fräsa några minuter.
* Späd med vattnet och tillsätt buljongtärningen och linserna.
* Låt koka cirka 15 minuter eller tills linserna är klara.

Servera med:

TUNNBRÖD
Ingredienser:
4 dl bovetemjöl
trocomare (se nedan)
ev brödkryddor
5-6 dl vatten

Gör så här:
* Blanda mjöl, trocomare och eventuella kryddor.
* Vispa ned vattnet lite i taget till en jämn smet, något tjockare än pannkakssmet.
* Smörj en stekpanna med lite olivolja och stek brödkakor på svag värme som när du steker pannkakor
(Tips! För denna middagsbjudning, stek i plättlaggen! Halvera ev satsen)
Om de ska hålla sig mjuka staplas de på varandra och bör ätas nygräddade. (Tips! Svep in dem i en bakduk och värm dem eventuellt hastigt i ugnen om de hunnit bli kalla)

Istället för smör:

HONUNGSSMÖR
Smält 2 matskedar honung och blanda i 1-2 tsk curry.
Häll upp på burk.
Skulle honungen vara alltför hård, tillsätt lite olivolja.

CASHEWNÖTSSMÖR
Lägg cashewnötter i blöt i varmt vatten över natten.
Häll av vätskan och mixa nötterna.
Späd med nytt vatten lite i taget till önskad konsistens.
Smaka ev av med vitam körnig och örtkryddor.

(Recepten är hämtade ur "Läcker veganmat" av Elisabeth Karlix, ICAförlaget)


Bokomslag "Läcker veganmat"Huvudrätt:
SNABBGRYTA ORIENTALE

Ingredienser:
2 msk curry
2 msk olja
1-2 dl kokosflingor
1 syrligt äpple
2 msk strödadlar
1 påse djupfrysta grönsaker (ärtor, majs, paprika)
2 dl alfalfagroddar
1 dl vatten
½ tsk vecon (se nedan)

Gör så här:
* Fräs curry och olja någon minut.
* Blanda i kokos, finhackat äpple och dadlar och sedan resten av ingredienserna. * Koka cirka 10 minuter eller tills äppelbitarna är mjuka.

Servera gärna med:

CURRYFRÄSTA BANANER
Ingredienser:
1 banan per person
2 msk olivolja
1-2 msk curry

Gör så här:
* Klyv bananerna.
* Blanda olja och curry i stekpannan, lägg i bananerna och låt dem sakta värmas.

Serveras med:
Eventuellt kan kokt hirs också läggas till

(Recepten är hämtade ur "Läcker veganmat" av Elisabeth Karlix, ICAförlaget)


Bokomslag "Läcker veganmat"Efterrätt:
JORDGUBBSDESSERT MED HONUNGSSÅS

Ingredienser:
Jordgubbsdessert:
1 liter färska eller djupfrysta jordgubbar
6 dl vatten
3 msk agar-agarflingor (se nedan)
200 gram mandel

Honungssås:
6 msk honung
rivet skal av en citron
½ dl sojamjölk
1 dl grovhackade nötter

Gör så här:

Jordgubbsdessert:
* Koka upp vatten och agar-agarflingor.
* Mixa mandeln till mjöl, tillsätt sedan agar-agarblandningen och jordgubbar och mixa allt till en tjock slät sås.
* Häll upp i portionsskålar och ställ kallt.

Honungssås:
* Smält honungen och blanda med övriga ingredienser till såsen.
* Vid servering hälls den heta såsen över den kylskåpskalla jordgubbsfromagen.
* Servera genast.

(Receptet är hämtat ur "Läcker veganmat" av Elisabeth Karlix, ICAförlaget)



Följande förklaringar är hämtade från boken "Läcker veganmat":

Agar-agar:
En sorts alger som kan köpas i pulverform eller som flingor.
Används istället för gelatin till gelé.
Finns i hälsokostaffärer.

Trocomare:
Ett örtsalt baserat på havssalt och kryddat med örter.
Finns i matvaru- och hälsokostaffärer.

Vecon:
En saltfri buljongpasta baserad på olika grönsaker och alger som ger mild sälta. Kan användas i alla recept i stället för trocomare eller vitam körnig för den som vill undvika även havssalt.
Finns i hälsokostaffärer.

Vitam Körnig:
Buljongkoncentrat i pulverform.
Finns i hälsokostaffärer.

Finns inte varorna som behövs i de olika recepten att handla på din ort, testa att handla på nätet, till exempel på: http://www.ekoboden.se/


Recepten i artikeln är hämtade från följande kokböcker:

Bokomslag "Vego paradiso"Alla recepten i artikeln kommer från från "Läcker veganmat" av Elisabeth Karlix (ICAförlaget)
Boken är en bra introduktion till veganmat och täcker allt från smörgåspålägg och godis till maträtter.

Ytterligare en kokbok att hämta inspiration ur när det gäller vegomat är:
"Vego paradiso: en smak av det veganska köket" av Pia Hall (Natur och Kultur)



 
> maila crew@bulldozer.nu