[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Viktväktar-länkar:
> Viktväktarna.se

>> kök&krök - recept - specialkost - Viktväktarna


Hjälp! Vad skall jag bjuda på till middag?
Del 5 - Viktväktarna


Du har säkert mött nån av dem nån gång.
De som pratar om prickar eller points och tillhör den mystiska sekten Viktväktarna. Du brukar säkerligen avfärda dem som "bantare".
Säg det inte högt, då blir de sura.
Viktväktarna "handlar inte om bantning utan är en kurs i att förändra sina matvanor" påpekar de säkert.
Det får vara hur det vill med den saken. Målsättningen är att gå ner och vikt och då är det vissa saker som man skall tänka på när det gäller vad man ställer på bordet.

Skall du bjuda en viktväktare på middag kommer han/hon att kasta sig om din hals av lycka om du kan säga exakt hur många points en rätt innehåller. Och de övriga gästerna noterar troligen inte ens att de fått en mer hälsosam middag än brukligt.

Egentligen handlar det om precis samma sak som det alltid har gjort när det gäller att gå ner i vikt - ät regelbundet, lagom mycket och rätt saker.
Mycket av det som är nyttigt, mindre av det som är mindre nyttigt.
Men för den stressade nutidsmänniskan är det bekvämt med paketlösningar och Viktväktarna tillhandahåller en sådan. Alla livsmedel är omräknade till poäng/points istället för kalorier. Utifrån kön, vikt och längd får du ett antal points att förfoga över per dag (dagsransonen points för en kvinna ligger på 17-26 points och för män mellan 25 och 34 points).
Sen är det bara att räkna.

En pizza är 32 points, ett wienerbröd 10, en dubeldaim är 7, en Magnum mandel 6,5 , ett glas rött vin 2,5 och fem jordnötter är 1 point.
Ett kilo morötter är 0 points, 7 clementiner är 0 points, 1 liter cola light är 0 points, en kycklingfilé är 2 points, obegränsat med kokt potatis är alltid max 2 points.
Snart blir det uppenbart...du väljer sex skivor rökt skinka framför 2 skivor ost (båda alternativen 2 points), du väljer två bakade potatisar (2 points) framför en skopa potatisgratäng (8,5 points). Skall du käka snabbmat på stan väljer du hellre sushi (ca: 7 points) framför Big Mac & co med plusmeny (23 points).

För den som inte orkar räkna själv så finns det färdiga menyer att gå efter och VV är experter på att prångla ut egna produkter, så det finns en uppsjö av kokböcker att inspireras av. Tidningen "Må Bra" liksom Viktväktarnas egen tidning "Viktväktarna" publicerar också recept i varje nummer.
Är man mer driftig kan man förstås ändra lite i favoritrecepten för att få dem mer VV-anpassade. Att skära ner på feta livsmedel brukar vara ganska enkelt. Byt grädde, creme fraiche, fet ost och majonnäs mot smalare alternativ. Matlagningsyoughurt, buljong, fonder och light-varianter.

Om man bjuder en viktväktare på middag skall man alltså skippa grädden, smörklickarna, friterat och panerat. Men det är långt ifrån ett ynkligt salladsblad eller en kokt rova som behöver hamna på tallriken för det.

Andra saker att tänka på om man bjuder på VV-middag:
- Ha såsen separat så kan alla ta så mycket de vill ha (eller avstå helt)
- Se till att det finns ordentligt med sallad eller andra grönsaker för den som vill äta mindre av huvudrätten men ändå bli ordentligt mätt (och dressingen skall förstås vara separat).
- Bjud gärna på färsk frukt till dessert
- Ha gärna en tillbringare med vatten smaksatt med gurka eller citron på bordet så att det finns ett alternativ till de kaloririka måltidsdryckerna (typ alkohol, läsk och liknande).


VIKTVÄKTAR-MIDDAG

Hela middagen är beräknad på 10,5 points/person.
Lite över snittet för en vardagsmåltid, men är det fest så är det. En lätt frukost, frukt till mellanmål och bakad potatis med grönsaker till lunch är en bra uppladdning om man vet att man skall på fest eller middag på kvällen.
Och som den vane viktväktaren vet så kan man spara points under veckan eller motionera ihop bonuspoints för att ha lite extra att spendera.
Men om man äter en VV-anpassad middag får man desto mer points över till vin...

Förrätt:
PROSCIUTTOSALLAD
(4 portioner)


Ingredienser:
ruccolasallad
lite olivolja
salt
nymalen peppar
1/4 honungsmelon
1/4 galiamelon
4 färska fikon
8 skivor prosciutto (Parmaskinka)

Gör så här:
* Blanda ruccolasallad med olivolja, salt och peppar
* Lägg på ett stort fat
* Skär melonen i bitar, dela fikonen.
* Varva meloner, fikon och prosciutto på fatet

En portion innehåller 1,5 points

(Receptet är hämtat ur "Tidningen Viktväktarna nr 2 2004")


Huvudrätt:
CHILIBURGARE
(4 portioner)

Ingredienser:

4 skivor nyrostat ljust bröd
360 gram nötförs (max 10 % fett)
1 tsk fransk senap
peppar, salt
1 tsk olja
4 ananasringar i egen juice
12 msk fraiche sweet chili
4 cocktailtomater
grönsallad
gurka
paprika
kryddgrönt

Gör så här:
* Rosta brödskivorna precis före servering.
* Rör ihop färsen med senap och krydda med salt och peppar
* Forma 4 stora fina hamburgare och pensla dem med olja på båda sidorna
* Grilla eller stek hamburgarna
* Lägg salladsblad på brödskivorna och placera hamburgarna ovanpå
* lägg på ananasringar och klicka på fraiche
* Placera de små tomaterna i mitten

Servera med: Sallad, gurka och paprika

En portion innehåller 5,5 points

(Receptet är hämtat ur "Den fraicha kokboken"/Viktväktarna )


Efterrätt:
KESOKAKA MED SAFFRAN OCH JORDGUBBSSÅS
(8 portioner)


Ingredienser:

Kesokaka
:
1 pkt saffran
2 msk socker
4 ägg
500 gram keso naturell
4 msk skalade, rostade och hackade mandlar
Till formen:
1 tsk flytande margarin
1 msk ströbröd
1 tsk strösocker

Jordgubbssås:
1-2 paket frysta osockrade jordgubbar eller hallon
1 tsk strösocker
vatten

Gör så här:
Kesokakan:
* Blanda saffran och socker. Stöt gärna det hela i en mortel så att saffranet pulveriseras så mycket som möjligt.
* Tillsätt äggen och vispa lätt
* Blanda ner keso och mandel.
* Smörj en ugnsform. Blanda socker och ströbröd. Strö i formen.
* Slå i kesomassan och grädda i 20-30 minuter i 200-225 grader i ugnen. Kakan skall stelna och ytan få lite färg.

Såsen:
* Tina och mosa eller mixa bären med sockret. Sila om du vill ha en helt slät sås.
* Späd med lite vatten till önskad konsistens

En portion innehåller 3,5 points

(Receptet är hämtat ur "Pointskokboken"/ViktVäktarna)



Recepten i artikeln är hämtade från följande kokböcker:
Tidningen Viktväktarna
"Den fraicha kokboken" /Viktväktarna
"Pointskokboken"/ViktVäktarna

Fler Viktväktarkokböcker:
Familjekokboken
Familjekokboken 2
Fina fågeln kokboken
Franska kokboken
Krydda din tillvaro
ViktVäktarnas enportionsrätter
ViktVäktarnas fredag, lördag & söndag
ViktVäktarnas frestande smalmat
ViktVäktarnas kötträtter från hela världen
ViktVäktarnas lilla smala
ViktVäktarna – Mat från hela världen
ViktVäktarnas moderna klassiker
ViktVäktarnas pasta
Smalt och gott med ViktVäktarna
Smart, Smärt och Läckert
Snabblagat med ViktVäktarna
Årstiderna kokboken
Ät gott med ViktVäktarna




Mia Gustavsson : 04-11-05



 
> maila crew@bulldozer.nu