Att köpa tomt och sedan bygga ett eget arkitektritat hus på den gör att du får ett riktigt unikt hem som ingen annan har. Ett staket på tomten visar var gränserna går, men ger också ett mer vårdat och hemtrevligt intryck. Lev ut dina husbyggardrömmar och få det vackraste hem du kan önska dig!
Vid köp av en tomt behöver du oftast rensa upp ordentligt innan du vet exakt var gränserna går. Sly, träd och buskar kan verka missvisande för exakt hur din tomtgräns ser ut. Med ett staket med snygg och unik design ramar du in din tomt samtidigt som det blir som en slags yttre designdetalj när huset är byggt. Ett staket ska matcha huset, bli ett fint komplement till trädgården och passa in också i grannskapet.
Matcha alltid staketet med övriga huset
Om du har en tomt men ännu inte har byggt huset är det viktigt att ta hänsyn till att hus och staket ska gå hand i hand. Med andra ord ska det passa ihop på ett harmoniskt plan. Ett trähus i mörkt trä kan ha ett staket av samma material medan ett vitt betonghus kan ha ett betongstaket. Det är också viktigt att kolla att staketet funkar ihop med övriga hus i kvarteret. I en del fall måste du hålla dig inom vissa gränser och inte gå för långt i dina drömmar så att grannar blir irriterade.
Om tomten du köpte redan har ett staket kan det vara en idé att renovera upp det eller bygga ett helt nytt så det matchar huset du kommer bygga. Det finns många olika staket du kan välja mellan:
- Glasfiberstaket vilket passar till moderna hus
- Trästaket med breda eller smala spjälor
- Murar och plank (dessa kräver bygglov)
- Smidesstaket
- Nätstaket
Du kan också välja att helt och hållet snickra ihop ditt eget staket. Tänk på att göra det riktigt snyggt. Om ditt hus matchar kanske en slags gärdsgård i modern tappning skulle funka, speciellt om du bor på landet.
Saker att tänka på vid husbygge
Något att ta ställning till när du bygger hus är var på tomten huset ska byggas. Det är det första steget i din planering. Tänk även på ljusinsläpp, insyn och utsikt. Nästa steg är givetvis planlösning på huset. Vilka typer av rum behöver du och hur många? Vill du ha utrymme för ett gym? Önskar du en inomhuspool?
Sista steget är att bestämma dig för material. Ska huset vara av tegel, betong, trä eller plåt? Det finns hur många idéer som helst att ta vara på. Bygg gärna ett hållbart hem som gör det mer energieffektivt och miljövänligt.
Arkitektritat eller färdigbyggt hus?
Det finns hus och så finns det hus! Har du råd kanske du känner för att bygga ett arkitektritat hus. Det blir dock dyrare eftersom du anlitar en arkitekt att göra det, så tillvida du inte är arkitekt själv och gör hela jobbet på egen hand. Det färdigbyggda huset är enklare. Du kan alltid köpa färdiga moduler och bygga ihop det snabbt och effektivt.